Descriere
Ideal pentru:
- salata
- carne la gratar
- branza
- iaurt
- legume la gratar
CE ESTE MELASA DE STRUGURI ?
Consideram ca este important sa descoperim modalitati de a folosi alimentele pe care le avem la indemana, folosind in productie materii prime pe care le aruncam, descoperind tehnici ale generatiilor anterioare care merita salvate si refolosite in zilele noastre.
Melasa de struguri, cunoscuta in Grecia sub numele de petetimezi. Este un indulcitor natural, cu valoare nutritiva ridicata si cu multe beneficii pentru sanatate.
Acest elixir vascos, de culoare inchisa, rasfata papilele gustative ale omului de sute de ani. Astazi, petimezi, siropul lipicios obtinut prin fierberea si degresarea mustului (sucul strugurilor presati inainte de inceperea procesului de fermentare), se gaseste in zone si sate din toata Grecia, unde locuitorii isi produc propriul vin si in rafturile selectate ale unor magazine din orase. Vechii greci au creat un fel de scara de notare pentru must, care diferentia indulcitorul de cat a fiert si s-a ingrosat. Mierea de albine a fost adesea inlocuita de greci cu melasa.
In bucataria moderna, acest indulcitor stravechi beneficiaza de o anumita renastere, utilizarile sale se extind dincolo de sfera cofetariei si se adauga mancarurilor cu carne, pestelui si legumelor, in sosuri, pentru a da un plus de valoare gastronomiei grecesti moderne.
Petimezi actioneaza si ca, conservant in bucataria sateasca, in special in deserturi. Melasa de struguri se toarna pe paine prajita, pe clatite din bobota- terci dulce pe baza de faina- un fel de mancare vechi din Samos, in placinte de legume din Tinos cum ar fi fesklopita, in mai multe feluri de mancare din bucataria traditionala greceasca.
Beneficii pentru sanatate:
Acest sirop vascos obtinut prin fierberea mustului este bogat in energie. Contine vitaminele A, C, B si minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, mangan, fier si calciu. Fara conservanti, coloranti si zahar.
Contine majoritatea ingredientelor vindecatoare ale strugurilor si se foloseste de obicei:
- pentru cresterea imediata a energiei: sursa excelenta de fier (ajuta la combaterea anemiei), are proprietati calmante pentru gat, actioneaza ca un antidepresiv
- la gatit pentru marinate, in special cu otet in sosuri dulci si acre si cu balsamic in salate
- in cofetarie ca indulcitor, in bauturi, iaurt, prajituri si mai ales ca sirop in clatite de casa
Recenzii
Nu exista recenzii pâna acum.